Братські могили червоноармійців

Пам’ятка історії

листопад 1920 р.

Автономна Республіка Крим, Красноперекопський район, Армянська селищна рада, с. Перекоп.

Загальний опис:

У 2-х братських могилах, розташованих між Перекопським валом та с. Перекоп, поховані останки 350-и воїнів Червоної Армії, що загинули в листопаді 1920 року. Площа поховання – у межах земляних надгробків (4,12×2,90 м).

Перед могилами встановлений пам’ятник у вигляді пірамідального п’ятиступінчастого обеліску (3,50×1,20×1,20 м) на п’ятиступінчастому квадратному постаменті (1,40×4,10×4,10 м).

Меморіального тексту немає.

Матеріал: обеліску – чорний та червоний полірований граніт, постаменту – камінь і бетон.

Пам’ятник оточений металевою огорожею (8,08×6,90 м).

8 листопада 1920 року війська 51-ї стрілецької дивізії під командуванням В.К. Блюхера почали штурм перекопських укріплень врангелівців. На чолі колони рухалися 162-а бригада І.В. Боряєва й окрема ударно-вогнева бригада А.И. Рінка. У результаті запеклих боїв протягом 8-9 листопада 1920 р., а також завдяки виходу радянських військ у тил супротивника з боку Сивашу, Перекоп був узятий. Це зумовило результат битви за визволення Криму від білогвардійців.

Останки воїнів Червоної Армії, що загибли при штурмі Перекопського валу, були поховані в двох братських могилах.

У 1956 р. біля могил установлений пам’ятник замість тимчасового обеліску.

Автор невідомий.

Облікова інформація:

Взято під охорону згідно рішення виконавчого комітету Кримської обласної Ради депутатів трудящих № 595 від 05.09.1969 р.

Охоронний № : 1188.

Межі охоронної зони і зони регулювання забудови: рішенням виконавчого комітету Красноперекопської міської Ради депутатів трудящих № 389 від 19 липня 1974 р. охоронна зона та зона регулювання забудови визначена площею 8,08×6,9 м в межах огорожі.

Бирюков А.А. Перекоп.- Симферополь: Таврия, 1976.

Ілюстративні матеріали: