Вознесенський монастир

Формування комплексу започатковано 1695 р., коли коштом гетьмана І.Мазепи розпочато будівництво мурованого Вознесенського собору (освячено 1700 р.). У 1738 р. на території монастиря засновано Переяславський колегіум – середній навчальний заклад, який розмістився в дерев’яному корпусі. У 1748 р. пожежа знищила всі дерев’яні будівлі монастиря, після чого фасади собору було прикрашено ліпниною, а інші споруди зведено мурованими: у 1753 – 1757рр. – колегіум, у 1770 – 1776 рр. – дзвіницю. У 1782 р. зі сходу до дзвіниці прибудовано Варваринську церкву (знищена в 1941 – 1943 рр.). У кінці XVIII – на початку XIX ст. на південь від собору зведено видовжений двоповерховий мурований корпус, 1-й поверх якого був торговими рядами, 2-й – бурсою для семінаристів. Територія монастиря була оточена муром. У 1916 р. двоповерховий корпус згорів і був розібраний. Будівлі комплексу, які дуже постраждали під час Другої світової війни, реставровані в 1954 – 1964 рр. Нині вони входять до складу Державного історико-культурного заповідника.

Комплекс розташований в історичному середмісті Переяслава з виходом на центральний майдан. Собор і дзвіниця є головними містобудівними домінантами в забудові й ландшафті, які візуально сприймаються навіть з протилежного берега Дніпра.

Донині збереглися собор, дзвіниця та колегіум, муровані з цегли на вапняному розчині, потиньковані й побілені. Дахи й бані укриті покрівельною сталлю по дерев’яних кроквах і кружалах.

Вознесенський монастир у Переяславі-Хмельницькому – один з найвизначніших архітектурних ансамблів епохи Гетьманщини.

В.В.Вечерсьюій

Джерело: Пам’ятки архітектури та містобудування України. – К.: Техніка, 2000 р., с. 131 – 132.