Дароханительниця, 1787 р.

З підписаних робіт Чижевських нам пощастило виявити лише срібну гробницю (КПЛ, № 2757), виконану Климентом у 1787 р. для Вознесенського монастиря. Гробниця має вигляд стрімкої триярусної, в плані чотирикутної башти, увінчаної «Вознесінням». Робота виконана з великим смаком у техніці карбування, в стилі рококо. В картушах першого ярусу зображені черню релігійні сюжети. По бічних виступах другого ярусу напис:

«Сия гробніца второкласного Переяславского Вознесенского монастиря сделана коштом монастырским за всячесним отца архимандрита Иоля Майстром Киевским мещанином Климентом Чижевским 1787 года генваря 10 дня; в ней весу сребра 18 фунтов 5 золотников».

Всі яруси прикрашають профільовані з вигнутими лініями карнизи, черепашкові орнаменти, скульптура. Гробниця зроблена з високою майстерністю.

Слід відзначити, що ця робота за композицією й стилем дуже подібна до другої гробниці, виконаної раніше, в 1766 p., яка, мабуть, і послужила майстрові зразком. На жаль, не встановлено, хто був її автором, хоч можна припустити, що й та, попередня, гробниця була зроблена К. Чижевським. (с. 140)

Срібна гробниця в формі триярусної башти. Майстер К. Чижевський. 1787 р. Києво-Печерський державний історико-культурний заповідник, № 2757

Джерело: Петренко М.З. Українське золотарство 16 – 18 ст. – К.: 1970 р., с. 185.