Єпископські ворота

Єпископські ворота

Єпископські ворота в Переяславі. 1089 р. Реконструкція Ю. С. Асеєва, мал. С.I.Кашая.

Джерело: Історія українського мистецтва. – К.: Наукова думка, 1966 р., т. 1, с. 182.

«Каменный град» – це, безперечно, кам’яні стіни переяславського єпіскопського центру, подібні до тих, які було збудовано навколо Софійського собору та митрополичої резиденції в Києві. Єпіскопські ворота вели з дитинця на південь. Під час розкопок 1960 року було виявлено їх рештки із забрукованим камінням проїздом, кам’яними стінами та чотирикутною в плані вежею зі сходами, які вели до надбрамної церкви Федора [дослідження Ю. С. Асеева, М. І. Сікорського та Р. О. Юри]. Щодо «строенья баньного камена», то вважають, що це мали бути терми (лазні) на візантійський взірець, можливо при єпіскопському палаці, як, наприклад, у резиденції католікоса біля церкви Звартноц в Ечміадзіні у Вірменії та в ряді інших місць.