Нижня дошка

Нижня дошка

Високі зразки виробів у вигадливо-манірному стилі дав переяславський майстер Іван Рожа (Роженко). Його оправа на євангелії 1770 р. (КПЛ, № 327) відзначається високою майстерністю. Щоправда, тут форма середників і наріжників чільної сторони ще овальна, в дубовому вінку, як це було характерно для першої половини XVIII ст., але в обрамленні основний мотив – стилізована черепашка. Відчувається велика стриманість в оздобленні, простір між клеймами вільний, і тільки в окремих місцях по червоному оксамиту обкладинки розкидані зірки. Краї дощок облямовані вузенькою орнаментальною смужкою з красиво оброблених черепашок. (с. 140)

Спідня дошка оправи євангелія. Майстер І. Роженко. 1770 р. Києво-Печерський державний історико-культурний заповідник, № 327

Джерело: Петренко М.З. Українське золотарство 16 – 18 ст. – К.: 1970 р., с. 181.