1966 р. Історія українського мистецтва

Залишки другої споруди виявлено під підлогою сучасної Успенської церкви. Це була зовсім маленька однонефна церковка, що стояла на території переяславського дитинця, неподалік від князівського двору. Систему її перекриття, як і маленьких переяславських церков XI століття, не з’ясовано. Прямокутний внутрішній простір у таких будівлях міг бути перекритий куполом за допомогою додаткових арок, як у псковських церквах XVI століття. Можливо, тут було застосовано подібну систему, в чому можна вбачати переяславську традицію кінця XI століття. Фасади церковки були оздоблені пілястрами з півколонами, характерними для київської та чернігівської архітектури. Під час розкопок знайдено залишки підлоги з інкрустованих шиферних плит.

Джерело: Історія українського мистецтва. – К.: Наукова думка, 1966 р., т. 1, с. 198.