Церква св.Миколи

Церква св.Миколи

Перечин. Церква св. Миколи Чудотворця, 1763 р. Світлина 1998 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 80.

Перечин Перечинський район

Церква св. Миколи Чудотворця. 1763. (УПЦ)

У 1751 р. в Перечині згадують дерев’яну церкву св. Миколи з двома дзвонами та всіма образами. Вірників було 150.

Теперішню муровану базилічну церкву збудували на стрімкому підвищенні в центрі селища. У другій половині XIX ст., впродовж 50 років у Перечині служив священик Гавриїл Чопей, який поклав багато зусиль на високохудожнє оздоблення інтер’єру, придбання для церкви маєтку та трьох дзвонів, і це все без громадських коштів. Тепер біля церкви, в одноярусній каркасній дзвіниці встановили три дзвони, відлиті ужгородською фірмою “Акорд” у 1938 р.

Упродовж 1997 р. в центрі містечка Юрій Стегура спорудив каплицю на кошти священика о. Миколи Пайкошія, а скульптуру Діви Марії привезли зі Словаччини.

У неділю 17 травня 1998 р. єпископ І. Семедій освятив місце під спорудження нового греко-католицького храму площею 550 кв. м, зпроектованого архітектором Фекете. До спорудження храму докладає багато зусиль родина Андрія Кедюлича.

У 1922 р. в Перечині народився відомий учений, історик церкви о. Атанасій Пекар.