Церква св.Іоана Предтечі

Розмір зображення: 800:610 піксел

Пастілки. Церква св. Івана Хрестителя, 1839 p. Світлина 1997 p. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 104.

Пастілки Великоберезнянський район

Церква св. Івана Хрестителя. 1839. (УПЦ)

Ще в 1751 р. згадують кам’яну церкву св. Іоана Хрестителя в Пастілках. У шематизмі 1915 р. записано, що церкву збудували незадовго до 1798 р. Отже, йдеться, очевидно, про попередню церкву, бо над входом теперішньої базилічної кам’яної церкви датою побудови вказано 1839 рік. Фігурує і 1826 як рік спорудження церкви, ця дата, мабуть є досить реальною, бо в іконостасі церкви міститься ікона “Тайна вечеря”, на зворотному боці якої написано латинню, що малював ікони Михайло Манкович з помічником Олександром Дуковським у 1825 р. за пароха о. Василя Табаковича та кураторів Івана Ковача молодшого, Івана Ковача старшого, Василя Герзанича, кантора Олександра Ковача коштом Андрія Ґебея, а іконостас, звичайно, малювали до готової церкви. Можливо, іконостас узяли з іншої церкви, бо з боків та зверху пристосували дошки, щоб закрити зайвий простір.

Церква чудово розміщена на високому схилі гори. Перед головним фасадом – два металеві хрести на могилах ініціатора будівництва храму та його дружини. Не часто можна побачити на хрестах таке повідомлення про фундатора храму (написано по-словацьки): ‘”Tu spocsivá | Kovács Jáno | predesli kurátor | narodil se roku | 1787. umrel roku 185012tim októbru | kotri sám totul Cirkef tu | dal zbudovac”.

На бляшаному завершенні вежі позначено 1957 рік – очевидно, рік перекриття дахів та вежі бляхою. Біля церкви стоїть мурований хрест з 1903 року.

У Пастілках народився єпископ Іван Пастелій (1741 – 1799), який був також відомим істориком та літератором.