Склеп Єврісівія

У перші століття нашої ери починають будувати склепи з клинчастими (півциркульними) склепіннями. Завдяки своїм конструктивним перевагам вони поступово витісняють будівлі з склепіннями із навислих плит. Один з найцікавіших склепів цього типу відкрито в Ольвії на віддалі 200 м від міських воріт, його збудовано в кінці II століття н. е., і відомий він під назвою склепу подружжя Єврісівія та Арети, імена яких вирізьблено на мармуровому жертовному столі. Споруда складається з двох приміщень: сіней у вигляді вузького коридора та поховальної камери квадратної форми. Обидва приміщення перекрито циліндричними склепіннями з клинчастих каменів і оздоблено карнизом простого профілю. Над склепом височів курган, підніжжя якого було оточене кам’яною крепідою.

Джерело: Історія українського мистецтва. – К.: Наукова думка, 1966 р., т. 1, с. 57.