Церква Різдва богородиці

Розмір зображення: 708:800 піксел

Паладь-Комарівці. Церква Різдва пp. богородиці, 1850 р. Світлина 1992 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 50.

Паладь-Комарівці Ужгородський район

Церква Різдва пр. богородиці. 1850. (УГКЦ)

У 1751 р. стараннями Стефана і Мартина Паладі в селі розпочато будівництво нової дерев’яної церкви, що мала всі образи та один дзвін і стояла в селі до зведення мурованої.

Нинішня церква, що датується за шематизмом 1915 р., є типовою кам’яною базилікою, збудованою на місці дерев’яної церкви. На 1940 р. в селі було 47 греко-католиків, 46 римо-католиків, 231 реформат, 12 євреїв. З настанням радянських порядків було ув’язнено священика Олександра Еґреші. Церкву спробували перетворити на православну, а в 1948 р. храм закрили. Не вдалося влаштувати в приміщенні ані склад, ані спортзал. За документами, церкву зняли з реєстрації 31 жовтня 1977 р. Всі церковні речі були знищені, вцілів лише вівтарний образ, що перебув лихоліття в церкві в Сторожниці.

У 1989 р. церкву почали відновлювати, і 1 вересня 1990 р. храм уже діяв. Малярську роботу зробили Йосип Двояк та Олександр Береш, столярську – Бейла Донґої та Іван Донічку, а допомагала вся громада. Збереженням обряду село завдячує куратору Бейлі Мондоку.

Поки церкву не зареєстрували як греко-католицьку, з 1990 по 1992 р. в ній служив римо-католицький священик Лайош Кароль.