Церква св. Трійці / Різдва богородиці

Розмір зображення: 704:800 піксел

Вперше згадується у 1620 р. у зв’язку з участю священика Василя у Щебрешинському соборі духовенства цього деканату. 1 В записах за 1636 р. актових книг Холмського гродського суду згадується місцевий священик Олександр Дорошкевич. 2 У 1756 р. коштом Яна Замойського, ордината замойської ординації, було збудовано нову дерев’яну церкву св. Трійці. 3 У 1872-1874 рр. на кошт уряду збудовано нову муровану споруду як греко-католицьку, а з 1875 р. – православну церкву Різдва Пр. Богородиці. 4 У 1874 р. з матеріалу старої церкви збудовано дерев’яну цвинтарну каплицю. 5 У 1889 р. коштом церковного будівельного комітету проведено ремонт дерев’яної будівлі. 6 З 1918 р. мурована церква перетворена на костел, а дерев’яна розібрана у міжвоєнний період. Під час другої світової війни в селі діяла відновлена православна парафія. 7

Мурована, в плані латинського хреста, неокласицистична. До квадратової в плані нави прилягають рівноширокі, дещо нижчі об’єми прямокутних коротких вівтаря та бічних рамен і витягненого прямокутного бабинця. Вищий об’єм нави накритий пірамідальним дахом, що був давніше увінчаним восьмибічною вежечкою, завершеною цибулястою маківкою. Бічні рамена вкриті двосхилими дахами, гребені яких сягають карнизу стін нави, і утворюють на причілках трикутні фронтони. Над присінком здіймається ярус квадратової в перекрої вежі-дзвіниці, вкритий пірамідальним дахом з невеликою восьмибічною вежечкою з ажурним ліхтарем, завершеним маківкою. Давніше пірамідальний дах вінчала цибуляста баня. Стіни церкви тиньковані, прикрашені лопатками і завершені профільованим карнизом. Великі прямокутні вікна з півциркульним завершенням мають обрамування, тягнені в тиньку.

1. ХЦЖ, 1906. 4. 17. – С. 602-604.

2. Акты издаваемые Виленскою комиссиею для разбора древних актов. Том XXIII. – Вильна, 1896. – С. 124.

3. Słownik geograficzny królestwa Polskiego i innych krajów słowiańskich. – Warszawa, 1886, T. 7. – S. 762.

4. ЦДІА, фонд 693, опис 1, справа 431, аркуш 33.

5. Там само.