Церква Воздвижения Чесного Хреста / Ікони Казанської божої матері

За даними історика Лонґінова, в кінці XIX ст. в церкві зберігалася дароносниця 1696 р., на якій був напис про заснування у 1276 р. парафіяльної церкви. 1 Перші згадки у податкових реєстрах датуються 1562 р. 2У 1584 р. церква отримала привілей. 3 Імовірно, десь в той час була зведена дерев’яна будівля, яка простояла до другої половини XIX ст. В записах актових книг Холмського гродського суду за 1637 р. повідомляється, що церкву зайняли дизуніти. 4 Священиком в той час був о. Варфоломій. 51652 р. місцева церква отримала презенту від польського короля Яна Казимира. 6 В податкових реєстрах 1676 р. згадується місцевий парох о. Ісаак Вашинський. 7 З грудня 1720 р. король Август II для священика Олександра Вашинського грамотою підтвердив привілеї церкви Воздвижения Чесного Хреста. 8 На початку XIX ст. в ній, окрім іконостасу, встановили органи. 9 У 1867 та 1872-1874 рр. парафія вчинила сильний опір відлатин-щенню обряду та введенню православ’я. 10 З 1875 р. – православна. 14 вересня 1878 р. освячено стару перебудовану церкву. 11

А у 1888-1890 рр. зведено нову муровану однобанну церкву ікони Казанської божої матері з дзвіницею, зв’язаною з нею, за проектом синодального архітектора академіка Віктора Сичугова, 12 а з матеріалу старої церкви у 1892 р. на цвинтарі збудовано дерев’яну філійну церкву св. Трійці. 13 Після першої світової війни обидві церкви зачинені. У 1924 р. Український посольський клуб звернувся до уряду з просьбою про відкриття церкви на час Великодних свят, але безрезультатно. 14 Обидві церкви зруйновано у 1928 р. 15

1. Лонгинов А. Червенские города. – Варшава, 1885. – С. 339.

2. Gil A. Prawosławna eparchia Chełmska do 1596 roku. – Lublin-Chełm, 1999. – S. 173.

3. Лонгинов А. Червенские города. – Варшава, 1885. – C. 339.

5. Площанский В. Прошлое Холмской Руси по архивным документам XV-XVIII ст. и др. источникам. – Вильна. Т. 2, 1901. – С. 28.

6. Акты издаваемые Виленскою комиссиею для разбора древних актов. Том XXVII. – Вильна, 1900. – C. LXV.

7. Źródła dziejowe. Tom XV. – Warszawa, 1886. – S. 34a.

9. Maliszewski М., Welik G. Unici Podlascy. Przewodnik Historyczny. – Siedlce, 1992.

10. Pruszkowski J. Martyrologium czyli męczeństwo Unji Świentej na Podlasiu. Lublin, 1921, – S. 256-264.

13. ЦДІА, фонд 693, опис 1, справа 586.

14. Про відкриття церков на Великодні Свята. // Діло. -Львів, 1924. 4. 91.