Церква Покрови

Церква Покрови

Розмір зображення: 800:558 піксел

Дерев’яна церква Покрови 1706 р., тесля Назар [Слободян В. Каталог існуючих дерев'яних церков України і українських етнічних земель. – Вісник ін-ту Укрзахідпроектреставрація, 1996 р., т. 4, с. 154].

Перші згадки датуються 1680 р. 1 Про час будови теперішньої церкви свідчить напис на одвірку:

“Сеи Бжіи дом збудованъ теслею Назаро року АΨЗ мца мая КА д[ня] и сфодонаго Феодор Биленкаго пресбитр теі ше церкви Бжеи”. 2

У акті візитації 1726 р. поданий її опис: “Дерев’яна. Дах на церкві старий, ґонтовий, маківок малих поставлених по кутах (даху) дві, третя більша на дзвіниці”. 3 Парафія отримала привілей від польського короля Станіслава Августа. 4 У кінці XVIII ст. в церкві встановлено органи, 5 а в 1856 р. – іконостас. 6 З 1875 р. – православна. Ремонтована у 1876 та 1907 рр. 7 31918 р. – костел Матері Божої Вервечкової. 8 Православна парафія діяла в селі під час німецької окупації. 9

Розташована на рівній ділянці при сільській дорозі скраю села. Дерев’яна тризрубна будівля на підмурівку, орієнтована, чільним фасадом звернена до дороги. Складається з прямокутної нави, до якої прилягає вужчий прямокутний вівтар зі сходу і вужчий, теж прямокутний бабинець з заходу. З півдня до вівтаря прилягає невелика прямокутна захристія. Ще одна захристія прибудована до східної стіни вівтаря. Нава і вівтар вкриті спільним чотирисхилим дахом, увінчаним на гребені посередині цибулястою маківкою на сліпому ліхтарі (ймовірно, встановлена при ремонті 1876 р. ). Над другим ярусом бабинця з трисхилого даху здіймається ярус стовпової вежі-дзві-ниці, вкритий пірамідальним чотиригранним наметом, увінчаним сліпим восьми-бічним ліхтарем з цибулястою маківкою. У верхній частині вежі під наметовим дахом влаштована голосникова аркада. Навколо бабинця влаштоване піддашшя на приставлених кронштейнах, яке на західній стороні переходить в аркаду на стовпах. Навколо решти церкви піддашшя відсутнє. Стіни церкви шальовані вертикально дошками і лиштвами, дахи і піддашшя криті ґонтами. В інтер’єрі всі об’єми перекриті пласкими стелями, при західній стіні нави розташовані хори, оперті на два стовпи. Внутрішній вистрій втрачений, в тім числі і іконостас з 1856 р. Збереглися барокові вівтарі XVIII ст.

1. Крип’якевич І. Церкви Холмщини і Підляшшя. – Холм, 1944. – С. 45-49.

2. Seniuk В. Architektura cerkiewna brzeskiej części diecezji włodzimierskiej w świetle inwentarzy wizytacyjnych z lat 1725-1727. // Lubelszczyzna. – Lublin, 1996. N2. – S. 23-51.

3. Archiwum Państwowy w Lublinie, Zespół Konsystorz Grecko-Katolicki w Chełmie, Sygn. 780, a. 291a.

4. Лонгинов А. Червенские города. – Варшава, 1885. – C. 334.