Церква Різдва богородиці

Найдавніші згадки датуються 1626 р., коли дідич Куликовський поновив її ерекцію. 1 Під час візитації 1726 р. про неї записано: “церква ще не стара, дерев’яна. На наві баня велика з хрестом залізним, дах ґонтовий, ще добрий. На дзвіниці баня більша з хрестом поламаним, а над великим вівтарем дах ґонтовий і банька мала”. 2 У 1797 р. було збудовано нову дерев’яну будівлю. 3 Парафія вчинила опір відла-тинщенню обряду 1867 р. та введенню православ’я на початку 1870-х рр. 431875 р. – православна. У квітні 1876 р. на місці попередньої розпочалося спорудження нової дерев’яної будівлі, завершене у 1877 р. 5 21 грудня 1879 р. урочисто освячена єпископом Леонтієм. 6 Після першої світової війни перетворена на костел у 1920 р. 7

Розташована на південній околиці села на рівній ділянці при сільській дорозі. Дерев’яна, орієнтована зрубна будівля. Складається з ширшої прямокутної нави, до якої зі сходу прилягає вужчий прямокутний вівтар з двома захристіями по боках, а з заходу – рівноширокий вівтарю бабинець з двома додатковими приміщеннями по боках. При південній стіні нави розташована невелика прямокутна ризниця. Всі об’єми накриті двосхилим дахом, над вівтарем з незначно нижчим гребенем. Дах нави увінчаний посередині восьмибічною сиґнатуркою.

2. Archiwum Państwowy w Lublinie, Zespół Konsystorz Grecko-Katolicki w Chełmie, Sygn. 780, a. 298.

3. Maliszewski M., Welik G. Unici Podlascy. Przewodnik Historyczny. – Siedlce, 1992.