В Ольштині відмічено день пам'яті Голодомору в Україні 1932-33 рр. (2019)

Od 2000 roku w czwartą sobotę listopada obchodzony jest Dzień Pamięci Wielkiego Głodu na Ukrainie. Każdego roku Ukraińcy i diaspora ukraińska na całym świecie składają hołd ofiarom głodu 1932-33 roku. W sobotę (23.11) w Parafii Greckokatolickiej w Olsztynie modlono się w intencji kilku milionów ofiar „Hołodomoru”.

Uroczystość rozpoczęli uczniowie Międzyszkolnego Zespołu Nauczania Języka Ukraińskiego ze Szkoły Podstawowej nr 2 w Olsztynie prezentując teatralną miniaturę pt. „Cena chleba”. Była to wzruszająca opowieść o losach zwykłych ludzi, którzy w pocie czoła pracowali na chleb, stanowili szczęśliwą społeczność, ale w nowej „rzeczywistości radzieckiej” zostali okrzyknięci wrogami narodu i stali się ofiarami systemu totalitarnego. Władze stalinowskie z premedytacją realizowały swoją politykę głodzenia narodu ukraińskiego konfiskując wszelkie zapasy zboża i żywności.

Z dziecięcą wrażliwością młodzież odegrała scenę przestawiającą konfiskatę bochenka chleba przez sowieckich enkawudzistów, którzy w ten sposób skazali wielodzietną rodzinę na śmierć głodową. Niezwykle wzruszająca była scena modlitwy dziecka „Boże, uratuj nas, proszę. Mama chce ugotować mojego pieska. Uratuj go. Uczyń tak, aby nigdy nie chciało mi się jeść. Uczyń tak, żeby nikt nas nie zjadł…”

Po części artystycznej proboszcz parafii, ks. Jan Hałuszka odprawił panachydę – modlitwę za zmarłych, a następnie przy dźwiękach cerkiewnego dzwonu wierni wyszli na zewnątrz z zapalonymi zniczami, które postawili przy pomniku upamiętniającym Wielki Głód 1933 roku i uczcili minutą ciszy ofiary tamtych dni.

Підготував Іван Парнікоза, НІАМ "Київська фортеця"