Вівтар Святої родини

(У кімнаті 3). Фото Зенона Боровця і Богдана Тхора, 4 червня 2008 р.

В залі розміщено два вівтарі (найдавніша форма споруди для поклоніння божеству). У вівтарі, підписаному монограмою “МТ” (1608 р.), в єдиному стилістичному ключі об’єднуються архітектурна конструкція, кругла скульптура, високі і низькі рельєфи та живопис. У центральній частині вівтаря – рельєф “Свята родина”, по боках, у нішах, вміщено фігури св. Станіслава і Войцеха, вище – алегоричні постаті, досконало виконані в круглій скульптурі. Розчленований ярусами вівтар, прикрашений голівками ангелів, розетками, колонами, гірляндами фруктів, перевитими виноградною лозою, має ренесансний характер із впливами маньєризму.

Вівтар Богоматері (1689 р.) складається з декількох живописних ікон, сповнених глибокого ліризму, зокрема зображення центральної ікони “Богоматері Одигітрії з Христом”, сцени “Зустрічі Марії та Єлизавети”, “Спаса Нерукотворного”. Реалістичні нюанси відчуваються у композиції “Відпочинок по шляху у Єгипет”. Даний твір є синтезом іконописного живопису та вишуканої пізньоренесансної різьби, яку можна бачити у вигляді виноградної лози, стилізованих акантових листків та так званих “вушних раковин” на крилах вівтаря.