[1861 – 1877 рр.] Загальний вигляд із заходу

Рисунок Наполеона Орди.

Kościół parafialny p.w. Św. Trójcy i NMP. Widok fasady. Kościół jednonawowy z sygnaturką, wyodrębnionym przedsionkiem, wieloboczną kaplicą kopułową i wieloboczną kaplicą – wieżą z kopułą; cmentarz kościelny otoczony kamiennym murem z bramą; z prawej na pierwszym planie fragment budynków z portykami kolumnowymi. Napis: Olesko Groby Daniłowiczów; napis na podkładzie: Galicya. 1861 – 1877. Rys. ołówkiem podmalowany akwarelą. 22,8 x 28,6 cm. Muzeum Narodowe, Kraków. III-r.a. 4561. (Teka Różnych Krajów).[Katalog rysunków architektonicznych ze zbiorów Muzeum narodowego w Krakowie. 1. Rysunki Napoleona Ordy / Opracowały Zofia Kucielska i Zofia Tobiaszowa. – Warszawa: Państwowe wydawnictwo naukowe, 1975, Nr. 496]