2007 р. Шедеври заливає дощем?

Олена Лань

Дата: 04.04.2007

Близько 500 тисяч гривень потрібно для ремонту даху монастиря отців капуцинів – фондосховища Львівської галереї мистецтв, що поблизу Олеського замку.

– Черепичне покриття продирявіло, – розповідав кореспонденту “ВЗ” завідуючий музеєм “Олеський замок” Роман Соломка, – а у фондосховищі зберігаються ікони, живопис, скульптура, меблі XVI-XIX ст. Кожен експонат – унікальний. Попри те, що кількість відвідувачів Олеського замку постійно збільшується, і торік ми прийняли вже 63 тисячі осіб, нам все одно бракує коштів на вирішення елементарних проблем.

Наприклад, у замку досі немає теплих туалетів для туристів. А триста метрів газової труби, які нам мають дотягнути від найближчої гілки газопроводу для опалення, тягнуть уже три роки. Дуже хотілося б, щоб хтось нарешті зайнявся системою ставків та каналів навколо палацу. Вони вже геть заросли очеретом. .

Щозими наукові працівники Олеського виходили на лід з косами і вкорочували це “стихійне лихо”, а цьогоріч вода так і не замерзла. Ми з задоволенням віддали б ставки в оренду. Нехай би хтось катав на човнах туристів. До речі, проблеми з дахом були і в Олеському замку, вкритому ґонтом. Тоді нам допомогла мережа супермаркетів “Метро”.

Вони профінансували роботу “Укрзахідпроектреставрації” – єдиної організації, яка має право на такі ремонти. З одного боку, така “монополія” – добре, оскільки гарантує рівень фахівців, а з іншого – деякі примітивні роботи могли б коштувати дешевше не за реставраційними розцінками.

Джерело: “Високий Вал”