1998 р. Церкви України: Перемиська єпархія

с. Ботелька Нижня (Нижнє).

Турківський.

Церква Собору Пр. Богородиці. 1870.

Вперше церква згадується в документах 1564 р. У 1682 р. вона отримала привілей від польського короля Яна 3 Собєського. Попередня церква Втечі в Єгипет Пр. Богородиці походила з 1771 р. Існуюча дерев’яна триверха церква бойківського типу збудована у 1870 р.

Пірамідальні наметові верхи з трьома заломами над навою, двома над вівтарем і одним над бабинцем вінчають будівлю, оточену піддашшям. В церкві зберігся багатоярусний різьблений, золочений іконостас 1771 р. з попередньої церкви, та два вівтарі по боках, виконані у 1800 р. майстром Леонтієм Строганом і малярем Георгієм Малиновським, як свідчать написи на базах колон: «Съ приводом священного ієрєя Іоана Ільницкаго пароха Ботлянского Р.Б. АW Pictor Malinowski» та «Сей алтаръ совершил р.б. Лєонтій Строган р.б. АW з легациі оусопшаго р.б. ерея Григорія Мигалевича пар. Ботєлки». Стояла зачиненою з 1961 по 1989 р.

Драган М. Українські деревляні церкви. – Львів, 1937, c. 89.

Памятники градостроительства и архитектуры Украинской ССР. – Киев, 1985. – Т. 3, c. 226.