Храм

О.В. Лисенко, І.Б. Тесленко

На вододілі між ярами Аю-Агіч і Кую-Сар, раннє середньовіччя. Розташовується приблизно за 2,5 км до півдня від с. Лучисте і за 2 км до північного сходу від с. Нижня Кутузівка, на південно-східному відрозі гори Бостурп’я між ярами Аю-Агіч і Кую-Сар (Кую-Лар), на висоті близько 200 м над рівнем моря, приблизно за 3,5 км від берега моря.

Виявлений та обстежений розвідувальним загоном (кер. І.Б. Тесленко) Гірсько-Кримської експедиції Кримської філії Інституту археології НАНУ у 2002 р. [Тесленко, Лисенко, 2003, с. 272-273]. Розкопки не проводилися.

Руїни храму перебувають на вершині горбоподібної височини. На сучасній денній поверхні видно шар його руйнування. Будівля розміром не менше 4х5 м, орієнтована за лінією півн. зах. – півд. сх. Цілість – не більше 0,2-0,3 м. Стіни були складені з місцевого каменю із застосуванням архітектурних деталей з вапняного туфу на тиньку. Схили пагорба, на якому розташовується об’єкт, порізані лісокультурними терасами. Руїни задерновані. Серед знахідок (підйомний матеріал) – фрагменти покрівельної черепиці (керамід і каліптерів), керамічної плитки, червоноглиняних гончарних посудин. Деякі уламки попалені вдруге.

За артефактами храм попередньо датується VIII (?) – X ст.

Матеріали розвідок зберігаються в Кримської філії Інституту археології НАНУ.

Література:

Тесленко И.Б., Лысенко А.В. Археологические разведки на Южном берегу Крыма в 2002 г. // Археологічні відкриття в Україні 2001–2002 рр. – К., 2003. – С. 270–273.