Археологічний об’єкт

О.В. Лисенко

Біля с. Нижня Кутузовка. Римський час Знаходиться за 0,3 км до північного заходу від північно-західної окраїни с. Нижня Кутузова, в безпосередній близькості від шосе Алушта–Сімферополь, на південно-західному схилі хребта Кемал-Хир (південно-східний відріг гори Чатир-Даг), на лівому березі однієї з правих приток ріки Демерджі, на висоті близько 200 м над рівнем моря, за 5,3 км від берега моря.

Виявлений у 2003 р. розвідувальним загоном Гірсько-Кримської експедиції Кримської філії Інституту археології НАНУ (кер. І.Б. Тесленко) [Тесленко, Лисенко, 2004, с. 303].

Об’єкт приблизно являє собою ділянки культурних відкладень, що розташовуються на деякій відстані одна від одної (загальна площа – не менше 0,5 га). Ознак наявності архітектурних споруджень не виявлено.

Природний рельєф займаної об’єктом території змінений під час нарізання лісотехнічних терас. Серед знахідок – дрібні уламки амфор і ліпних посудин.

За артефактами попередньо датується II–III ст.

Матеріали досліджень зберігаються в Кримської філії Інституту археології НАНУ та Алуштинській філії Кримського республіканського краєзнавчого музею.

Література: Тесленко И.Б., Лысенко А.В. Археологические разведки на Южном берегу Крыма в 2003 г. // Археологічні відкриття в Україні. 2002–2003 рр. – К., 2004. – С. 303–305.

Джерело: Матеріали до тому «Звід пам’яток історії та культури України. ». – К.: 2015 р., с. 559.