1998 р. Церкви України: Перемиська єпархія

м. Нижанковичі.

Старосамбірський.

Церква Пресв. Трійці. XVI.

Вперше церква в містечку згадується у документі 1473 р. У XVIII ст. згадуються ще інші церкви – міська Пресв. Трійці і передміська св. Івана Єванге-листа. Існуюча мурована тридільна триверха церква збудована в XVI ст. (за деякими твердженнями – XV ст.). Наву і бабинець вінчають дерев’яні наметові верхи з двома заломами, завершені цибулястими банями на низьких восьмериках. Така ж баня на восьмерику вінчає п’ятисхилий дах вівтаря. В бабинці на другому ярусі влаштована відкрита аркада. Перед 1911 р. в церкві встановлений новий іконостас пензля Павла Богданського. Стіни церкви розписані монументальним живописом у 1960-х рр.

Архів інституту «Укрзахідпроектреставрація».

Памятники градостроительства и архитектуры Украинской ССР. – Киев, 1985. – Т. 3, c. 211.