Церква Успіння

Церква Успіння

Розмір зображення: 800:782 піксел

Найдавніші згадки датуються 1472 р. 1 У 1732 р. в селі існувала дерев’яна церква. 2 Коло 1770 рр. коштом дідички Людвіки Тремблінської збудовано муровану барокову споруду храму і муровану дзвіницю. 3 Ґрунтовний ремонт мурованої церкви проведено у 1860-1864 рр. коштом дідича Едуарда Раставецького (знесено вежу, закладено склепіння). 4 При ремонті в церкві встановлено органи, а у підземеллі влаштовано родинний склеп Раставецьких. У 1870 р. органи з церкви усунено. 5 З 1875 р. – православна. Після першої світової війни перетворена на костел Преображення Господнього., з 1938 р. – парафіяльний. 6 Церква пошкоджена частково під час бойових дій другої світової війни у 1944 р. і відбудована у 1948 р. 7 У 1964 р. проведено реставрацію церкви. 8

Розташована на пагорбі скраю села. Барокова, орієнтована, мурована з цегли, тинькована, дводільна споруда. Складається з чотирипряслової прямокутної нави і вужчого однопряслового півциркульно закінченого зі сходу вівтаря з двома прямокутними захристіями. Під вівтарем крипта Раставецьких. Ззовні стіни членовані парними пілястрами, на наріжниках – поодинноки-ми, над якими – спрощений антаблемент. Подібно завершені гладкі стіни вівтаря і захристії. Чільний фасад, утворений 1864 р., прикрашений пласким рустованим ризалітом на осі, що на трикутному причілку переходить в нішу, обрамовану аркою. Дахи двосхилі (і над захристіями теж). Над навою новіша сиґнатурка. Всередині стіни членовані іонійськими пілястрами, між ними півциркульно завершені ніші, в яких розташовані сегментно завершені вікна. Хори розташовані при західній стіні нави, оперті на трьох півциркульних арках на пілонах з іонійськими пілястрами і класицистичним антаблементом. Понад арками – класицистична стюкова декорація. В наві склепіння циліндричні з люнетами, в решті приміщень – стелі. Підлога з мармурових білих і чорних плит. Поліхромія 1860-1864 рр., відновлена 1964 р. Поряд з церквою розташована мурована восьмибічна в плані дзвіниця.

1. Gil A. Prawosławna eparchia Chełmska do 1596 roku. – Lublin-Chełm, 1999. – S. 183.

2. KZSzP. Z. 17. Powiat Tomaszowski. – Warszawa, 1982. – S. 38.