Церква Вознесіння

Церква Вознесіння

Розмір зображення: 800:592 піксел

Новоселиця. Церква Вознесіння Господнього, 1752 p. Світлина 1998 p. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 103.

Новоселиця Перечинський район

Церква Вознесіння Господнього. 1752. (УПЦ)

У селі стоїть одна з найдавніших мурованих церков Березнянщини, що датується за шематизмом Мукачівської греко-католицької єпархії 1915 року. У 1751 р. в єпископському протоколі записано: “Церков: камінна, в добром состояню. Образами всіми снабжена. Посвященна вознесінню Г. Наш. І. Христа. Книги всі має… Звони 2, теперь благословенні. Кладбище загорожено.” Парохом був Іоанн Новосільський, висвячений єпископом Устрицьким у Польщі.

У кінці XIX ст. інтер’єр церкви розмалював Ф. Видра. Нині в церкві все оновили і перемалювали. Іконостас зробив І. Павлишинець. Над входом – дата останнього ремонту в 1978 р. Перед головним фасадом – одноярусна каркасна дерев’яно-металева дзвіниця з чотирма дзвонами. Два дзвони досить неякісно відлиті в 1991 р. Великий дзвін “Николай” виготовила чеська фірма “Ріхард Герольд” у м. Хомутові в 1922 р. на пожертви новоселицьких вірників.

Найменший дзвін походить зі старого комплекту і має напис латинню: IN HONOREM S DONATI FUNDI CURAVIT COMUNITAS ROM CATH FELSO REMETENSIS ANNO 1851 FUNDIT ANDREAS SCHAUDT PESTINI. Бетонний хрест біля дзвіниці поставив у 1911 р. Іван Дренко з дружиною Юлією Кохан, а литий хрест біля церкви фундувала велика група вірників за священика Петра Куштана та кураторів Івана Тимка і Йосипа

Калинчака в 1893 р. Розповідають, що попередня дерев’яна церква стояла в іншому місці.

У селі в 1791 р. народився священик Іван Чургович, відомий своїми проповідями та трактатами про виховання.