Церква св.духа

Церква св.духа

Розмір зображення: 800:614 піксел

Новоселиця. Церква Св. Духа, 1956 p. Світлина 1998 p. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 206.

Новоселиця Мукачівський район

Церква св. духа. 1956.

У 1692 р. село згадують як філію матірної церкви в Завидові.

Теперішня церква разом з дзвіницею в глибині двору утворює цікавий ансамбль церковних споруд, до якого добре вписуються два кам’яні хрести при вході і навіть зелена брама з білими хрестами.

Це одна з небагатьох церков, що були збудовані напівпідпільно в радянський період. Як згадують Марія Кабапітура (1922 р. н.) та її син Михайло, спочатку зробили фундамент, у який згодом закріпили вертикальні бруски, потім виготовили вальки, якими замурували простір між брусами. Збудували церкву майстри із Станова Василь Стинич та Михайло Копча.

Найдавнішою релігійною спорудою села є дерев’яна одноярусна каркасна дзвіниця, збудована стараннями Василя Копчі в його дворі, можливо, на початку XX ст. У 1962 – 1963 роках внаслідок розширення дороги дзвіницю перенесли до церкви. Два дзвони відлив Ф. Еґрі в М. Ґеївцях у 1924 р. Напис на більшому повідомляє, що виготовили дзвін стараннями тодішнього старости Михайла Дрогобецького, його помічника Василя Пі-няшка та Юрія Алмаші, який дарував на це 1000 чеських корон.

У 1990 – 1993 р. в селі збудували цегляну православну церкву базилічного типу. Дзвони перенесли до збудованої поряд металевої дзвіниці. Стару церкву не використовують.

Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 206.