Спаський (Спасо-Преображенський) собор розташований у центрі комплексу і стоїть на поздовжній осі Святої брами (16 – 19 ст.). Ця вісь фланкована спорудами палатного (15 – 17 ст.) і настоятельського (16 – 18 ст.) корпусів. На схід від собору розташовано бурсу (17 ст), а північніше – два корпуси келій (17 – 18 ст.).

Собор є наймасивнішою спорудою ансамблю. Збудовано його за повелінням і коштом імператриці Катерини II під наглядом архітектора І.Яснигіна. Оздоблювальні роботи виконано в 1804 – 1806 рр. Внаслідок неякісного будівництва собор у 1814 р. почав руйнуватися. У 1821 р. будівлю зміцнено за проектом губернського архітектора А.Карташевського. Ремонти здійснювали також у 1858, 1910, 1968 і 1983 рр. У 1838 р. тут поховано видатного культурного і державного діяча графа О.Розумовського – сина останнього гетьмана України.

Собор – мурований, квадратний у плані, п’ятибаневий, з півкруглою апсидою і виступними раменами. Структура храму – хрещато-банева. Чотирма пілонами, об’єднаними попружними арками, інтер’єр поділений на дев’ять камер. Світловою є лише центральна баня, наріжні – глухі, з них дві західні використовувались як дзвіниці.

Споруда вирішена в стильових формах російського класицизму. Чоловий західний фасад акцентовано чотириколонним портиком тосканського ордера в антах.

Декор інтер’єру зберігся частково.

Джерело: Пам’ятки архітектури та містобудування України. – К.: Техніка, 2000 р., с. 305