Церква св.Миколи

Дерев’яну церкву збудовано 1764 р. Під час ремонту 1820 р. добудовано бічні вівтарі й присінки з ґанками та портиками.

Церква розташована на краю високого плато, що мисом вдається в придеснянську долину. Вона позначає стародавній шлях від пристані на р.Десні до центру міста.

Пам’ятка належить до споруд центричного типу. Вона п’ятизрубна, хрещата в плані, одноверха, без виділення центрального зрубу. Центральна дільниця плану перекрита восьмигранним двозаломним верхом асиметричної конструкції, а бабинець і вівтар – плоскими стелями по двох навхрест покладених мережаних сволоках.

Північне й південне рамена перекриті стрімкими восьмигранними заломами стіжкової форми. Зовні рамена хреста мають двосхилі дахи з маленькими димничками на торцях. Усі компартименти – однієї висоти, тому в зовнішньому вигляді будівлі суттєвим є контраст між масивними стінами й витонченими формами верху.

Церква складена з брусів на цегляному підмурку. Зовні стіни вертикально пошальовані з використанням нащільників. Дах укритий ґонтом. Збереглися різьблені ригелі, затяжки, дверні одвірки п’ятикутних обрисів і карнизи.

Церква належить до найвизначніших пам’яток народної дерев’яної архітектури Чернігово-Сіверщини.

В.В.Вечерський