Церква св.Михаїла

Церква св.Михаїла

Нове Давидково. Церква св. арх. Михайла, 1913 р. Світлина 1997 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 163.

Нове Давидково Мукачівський район

Церква св. арх. Михайла. 1913. (УПЦ)

Ще 1545 р. селяни просили дозволу на збір коштів для ремонту церкви.

У 1699 р. в селі проживало лише 9 осіб. У 1733 р. згадують дерев’яну церкву св. Михайла. У 1777 р. місцевий житель Ковтух Симко дав на ремонт церкви значну суму – 20 золотих вонашів. Цю церкву, судячи з метричних записів, збудували з дуба в другій половині XVI ст. Стараннями священика Михайла Орлая та Федора Медвідя і Григорія Сливки спорудження нової кам’яної церкви почали 23 червня 1795 р. і закінчили в 1799 р. Посвятив церкву 7 червня 1799р. віце-архідиякон Мукачівського округу Андрій Кутко. У 1800 р. головний фасад зміцнили підпорами.

З 1899 по 1904 рік у селі служив священиком письменник- просвітитель Іван Сільвай, який був похований біля церкви, а в метричній книзі з нагоди 100-річчя старої церкви залишив записи стосовно історії церкви та села, датовані 7 – 19 червня 1899 р.

12 червня 1911 р. зібралася рада з будівництва нової мурованої церкви. Дозволили розібрати стару церкву, щоб звільнити ділянку.

Ініціатором спорудження був місцевий парох Йосип Папп. Усе доросле населення села (в селі .тоді було 350 хат та 1800 жителів) зібралося 7 травня 1911 р. і під головуванням віце-архідиякона Михайла Бачинського виповіло спорудження нової церкви. 7 вірників дарували по 4800 корон, а загалом громада зібрала 36465 корон готівкою і вирішила при потребі продати 10 – 15 угрів церковної землі на суму 30 000 корон. Почали будівництво 15 березня 1913 р. Фундамент посвятили на третій день Великодня – 29 квітня, а хрест на вежі встановили 12 жовтня того ж року. Розказують, що очолював спорудження і, можливо, виготовив проект талановитий архітектор з Підгорода Михайло Білак. Іконостас поставили 26 грудня 1917 р.

Образи до іконостаса і вівтаря намалював відомий художник Юлій Віраґ. Посвятив храм єпископ Антон Папп аж після війни, в 1923 р. Дзвіницю, каплицю і хрест посвятив єпископ Петро Ґебей 2 серпня 1926 р. Після розпису інтер’єру церкву благословлено в 1935 р. Головними добродійниками храму були його куратори Г. Гранчак, В. Дудаш, Г. Медвідь, М. Голиш, М. Качур. Останнє малювання інтер’єру здійснив Йосип Балог з Мукачева.