Церква св. Михаїла

Церква св. Михаїла

Розмір зображення: 800:733 піксел

Перша церква в селі була збудована у 1585 р. 1 У 1774 р. було збудовано наступну дерев’яну будівлю, 2 яку замінила у 1862 р. мурована церква, збудована коштом дідича Иосифа Венжика. 3 Тоді ж зведено і нову муровану дзвіницю. 4 З 1875 р. – православна. Ремонтована у 1890 р. 5 У міжвоєнний період була єдиною діючою православною церквою в колишньому Константинівському повіті. 6 Зачинена щойно у 1947 р. після виселення українців під час акції “Вісла”, але вже у 1948 р. в селі відновлено православну парафію. 7

Розташована посеред села на рівній ділянці. На північ від церкви розташований сільський цвинтар. Орієнтована, мурована з каменю споруда. Складається з вищої прямокутної в плані нави, до якої зі сходу прилягає прямокутний вівтар з меншою і нижчою прямокутною захристією, а з заходу – прямокутний бабинець. Нава вкрита пірамідальним наметовим дахом, увінчаним сліпим восьмибічним ліхтарем, вкритим восьмибічним наметом, увінчаним маківкою. Бабинець, вівтар і захристія вкриті трисхилими дахами. Стіни, вимурувані з диких валунів граніту, тиньковані тільки на наріжниках. З тиньку виведені полоси, що створюють враження дощатого рустування стін. Справа від західних дверей в бабинець розташований різьблений в тиньку напис, наведений жовтою фарбою: “Г 1862”. В інтер’єрі всі об’єми перекриті пласкими стелями. Зберігся іконостас і церковний вистрій другої половини XIX ст.

На південний захід від церкви розташована мурована тинькована двоярусна квадратова в плані дзвіниця. Другий ярус її вужчий восьмибічний, вкритий восьмибічним пірамідальним дахом, увінчаним маківкою.

1. Mironowicz A. Podlaskie ośrodki i organizacje prawosławne w XVI і XVII wieku. – Białystok, 1991. – S. 74.

2. O греко-униатских церквах б. Мельницкого благочинія (по материалам визитации благочиннаго Симеона Маркевича с 16. 10. 1774 по 24. 03. 1775 г. // ХВЕВ, 1880. № 12.

3. ЦДІА, фонд 693, опис 1, справа 259, аркуш 50.

4. Там само.

5. ЦДІА, фонд 693, опис 1, справа 687, аркуш 10а.

6. Kuprianowicz G. Ukraińcy na Chełmszczyznie i Południowym Podlasiu w latach 1918-1926. – Lublin, 1993. Maszynopis pracy magisterskiej.

7. Ігнатюк І. Холмщина і Підляшшя. // Церковний календар. 1989. – Сянок. – С. 128-131.