Костел св.Іоапа Предтечі

Staw Noakowski – par. Św. Jana Chrzciciela

Staw Noakowski, 22-413 Nielisz,

Proboszcz: ks. Władysław Bednarczyk (1949-1974-2001)

Do parafii należą miejscowości: Kol. Emska, Staw Noakowski Kol., Staw Noakowski, Staw Ujazdowski Kol., Staw Ujazdowski, Średnie Duże, Średnie Małe, Ujazdów

Kościół filialny: Ujazdów

Kaplica: Kol. Staw Noakowski

Odpust: 24 VI

Liczba mieszkańców: 1680

Historia parafii:

Parafia erygowana, w 1985 r., dekretem bpa lubelskiego Bolesława Pylaka. Powstała z wydzielenia terytorium z parafii Nielisz. Należy do dekanatu szczebrzeszyńskiego.

Pierwszą świątynią parafialną była drewniana kaplica z 1985 r., służyła celom liturgicznym do 1998 r. Plac pod budowę obecnego kościoła poświęcił, 22 listopada 1986 r., bp Ryszard Karpiński. Kamień węgielny, poświęcony przez Ojca Świętego Jana Pawła II, wmurował, 24 czerwca 1989 r., bp Ryszard Karpiński. Świątynia zbudowana wg. projektu inż. archidiec. Rudolfa Buchalika, inż. Stefana Chmielowca i inż. Jana Stańczaka. Bryła architektoniczna kościoła, dzwonnicy i plebanii przypomina łódź żaglową pływająca po stawie. Budynek murowany o długości 20 m., szerokości nawy głównej 17 m., wysokość żagla głównego – 20 m. wysokość betonowego krzyża na szczycie – 5 m. Ściany wykonane z piaskowca józefowskiego i cegły pełnej – kraśnickiej, stropodach ze zbrojonego betonu wsparty na 12 betonowych słupach. Posadzka z marmuru morawickiego (wyk. Przez firmę «Trykacz» z Lubartowa). Konsekrowany, 22 czerwca 2000 r., przez bpa zamojsko-lubaczowskiego Jana Śrutwę. Z kościołem łączy się plebania.

Obok kościoła dzwonnica, współczesna kościołowi, w niej trzy dzwony: 1. Najświętsza Mryja Panna – Królowa Polski, 2. Św. Józef, 3. Jan Paweł II, poświęcone, 24 czerwca 1994r., przez bpa zamojsko-lubaczowskiego Jana Śrutwę.

B. Inne obiekty sakralne istniejące na terenie parafii:

1. Kaplica, pw. NMP Królowej Polski, w Ujazdowie, drewniana, poświęcona 25 czerwca 1994 r. przez bpa zamojsko-lubaczowskiego Jana Śrutwę,

2. Drewniany budynek zaadaptowany do celów liturgicznych w Kolonii Staw Noakowski,

3. Drewniana kapliczka z 1997 r. w Kolonii Staw Ujazdowski nad tzw. Źródłami św. Jana ufundowana przez Mieczysława Krawczyka z Dębicy, poświęcona przez bpa Mariusza Leszczyńskiego 20 czerwca 1999 r.

C. Cmentarz parafialny, o pow. 0,30 ha, założony wg projektu inż. Lucjana Zielińskiego z Chełma, poświęcony, 20 czerwca 1999r., przez bpa Mariusza Leszczyńskiego

Odpust: 24 VI

Msze św. w niedziele i święta, godz.: 8.00, 10.00, 14.00

Księgi metrykalne:

chrztów od r. 1986

małżeństw od r. 1986

zmarłych od r. 1986

Kronika parafialna od r. 1986

Powołania z terenu parafii: ks. Zbigniew Jaworski (kap. WP), ks. Adam Szponar (archidiec. lubelska), ks. Józef Zwolak, O. Oskar Zbigniew Poździk (OFM), s. Alicja Szponar (szarytka), s. Teresa Florek (CSNJ)

Stowarzyszenia, organizacje i ruchy religijne: Koła Żywego Różańca, KSM, Legion Maryi, ministranci, parafialny zespół charytatywny

Szkoły istniejące na terenie parafii: Gimnazjum Publiczne w Średniem Dużym, Szkoła Podstawowa w Średniem Dużym, Szkoła Podstawowa w Stawie Noakowskim, Szkoła Podstawowa w Ujazdowie