2009 р. У Ніжині за кошти благодійників відреставровано єврейський цвинтар

Дата: 24.07.2009

Єврейський цвинтар Ніжина Чернігівської області відреставровано завдяки допомозі відомого американського філантропа Мулі Коена. Про це повідомляє Глобальний єврейський on-line центр jewish.ru. За інформацією сайту, реставрація цвинтаря полягала у модернізації електричного освітлення, ремонту входу і огорожі.

Як повідомив УНІАН голова Ніжинської міської єврейської общини Марк Ліпкович, старовинне єврейське кладовище, якому більше 330 років, розташоване за містом. Завдяки допомозі благодійників цього року прокладено 1 км електромережі, відреставровано пам‘ятник на могилі Ребе, оновлено вхід на кладовище. “Допомагали різні люди”, – сказав М. Ліпкович. Так, кошти на відновлення огорожі цвинтаря виділили представники родини Михайла Стельмаха – письменника та артиста, який останні 25 років життя прожив у США, а похований у Ніжині.

Як уточнив М. Ліпкович, минулого року за кошти благодійників була відреставрована ніжинська синагога, розташована поруч із цвинтарем. Щороку синагогу відвідають тисячі паломників, що приїжджають на могилу Ребе.

Містечко Ніжин відоме як один з головних центрів в історії любавичеського хасидизму. На цвинтарі похований другий Любавичеський Ребе, Дов-Бер Шнеєрсон, який помер в 1827 році.

Зараз у Ніжині проживають біля трьохсот євреїв.

Джерело: УНІАН-Релігії