2008 р. У Невицькому замку знайшли кузню та ливарню

Сніжана Русин

Дата: 02.10.2008

Сьомий рік ужгородський археолог Олександр Дзембас, 47 років, досліджує Невицький замок. На його території експедиція знайшла залишки кузні, ливарні, ювелірної майстерні та приміщення для ремонту зброї.

– Замок був центром металургії на Закарпатті, – припускає Дзембас. – Тут також ремонтували арбалети. А для середньовіччя це було високотехнічним виробництвом.

В останні два роки експедиція зосередилася на дослідженні зовнішнього рову фортеці. З’ясувалося, що під час облоги його заповнювали водою.

– У замку був водопровід – воду закачували із сусідньої гори, – зауважує археолог. – А це неабияке досягнення для тих часів.

Науковці з’ясували, що фортецю звели в ХІІІ ст. Щоправда, незрозуміло, у до- чи післятатарські часи.

За підрахунками міжнародних експертів, для реставрації пам’ятки потрібно 1 млн 300 тис. євро. Українські дослідники вважають, що для цього треба в сім разів менше.

За рік руїни Невицького замку відвідують 100 тис. туристів.

Джерело: “Газета по-українськи”