Церква Воздвиження

Церква Воздвиження

Розмір зображення: 700:800 піксел

Ерекційний акт парафії надав у 1686 р. дідич Адам Скашевський, 1 ймовірно, для вже існуючої церкви, бо у акті візитації 1726 р. записано: “Церква дерев’яна, просто стара, під дахом, критим ґонтами з однією банею. Дзвіниця в бабинці в одному зрубі під дахом ґонтовим”. 2 У1769 р. коштом дідича Франциска Урсина Німцевича збудовано нову муровану споруду. 3 В церкві були встановлені органи. 4 З 1875 р. – православна. Ремонтована у 1909 р. 5 Після першої світової війни перетворена на костел. 6

Розташована на рівній ділянці посеред сільської забудови. Пізньобарокова, мурована з цегли однонавова споруда. Нава прямокутна в плані. Вівтар вужчий, півциркульно в плані завершений, з однією захристією при північній стіні. Нава вкрита двосхилим, а вівтар – конічним дахом з нижчим гребенем. Тиньковані стіни завершені антаблементом з профільованим ґзимсом. Чільний фронтон нави барокових форм, членований чотирма пристінними пілястрами, що продовжуються у тимпан фронтону. Над порталом в картуші поміщена дата “А 1769 D”.

В кутку огородженого муром церковного подвір’я збереглася дерев’яна стовпова двоярусна дзвіниця, вкрита низьким наметовим пірамідальним дахом.

2. Archiwum Państwowy w Lublinie, Zespół Konsystorz Grecko-Katolicki w Chełmie, Sygn. 780, a. 220a.

3. Лонгинов А. Червенские города. – Варшава, 1885. – С. ЗЗЗ.