2006 р. Втрачені пам’ятки сакральної архітектури Львівщини

Розмір зображення: 800:604 піксел

Фото 1912 р. Я. Пастернака зі збірки Національного музею у Львові. Джерело: Пам’ятки України, 2006 р., № 3, с. 50.

Тростянець. Церква Різдва пр. богородиці

Дерев’яна церква, збудована 1776 року, поновлена в 1912 році. Оригінальна будівля складалася з рівновисоких зрубів – прямокутних бабинця й бічних рамен, що прилягали до квадратової нави. До західної стіни бабинця був прилаштований невеликий присінок. Над навою на світловому восьмерикові Здіймалася шоломова баня з ажуровим ліхтарем і маківкою. Вівтар покривав трисхилий дах, а бічні рамена й бабинець – двосхилі причілкові з острішками. Стіни храму були кожуховані ґонтами від вінцевого ґзимсу до острішка, що прикривав підвалини. Після Другої світової війни територію села включено до новоствореного військового полігона, відтак мешканців виселили, а церкву зруйнували.

Слободян В. Церкви України: Перемиська єпархія. – С. 407.