Церква св.духа

Церква св.духа

Церква св.духа 1852 р. (дерев.) (вул.К.Маркса, 1) [Шематизм єпархії Перемиської на 1925 р., с. 149; Памятники истории и культуры Украинской ССР: каталог-справочник. – К.: Наукова думка, 1987 г., с. 344].

Церква збудована у 1669 р. [Історія міст і сіл УРСР : Львівська область. – К. : ГРУРЕ, 1968 р.].

м. Немирів.

Яворівський.

Церквв Зіслання св. Духа. 1852.

Існують деякі неповні дані про василіянський монастир у місті. Попередня дерев’яна пацафіяльна церква була збудована коштом Вікторіяна Стадницького, полковника белзького, у 1699 (за іншими джерелами 1669) р. на тодішньому Великому передмісті. У 1848 – 1852 pp. на її місці коштом графа Мочинського збудована нова церква і дзвіниця.

Це мурована однонавова споруда, увінчана на двосхилому даху великим ліхтарем з маківкою. В кінці ХІХ ст. проведена внутрішня реставрація церкви. В 1930-х pp. поліхромію виконав художник Дем’ян Горняткевич. Частково знищена боєвими діями другої світової війни, відбудована мешканцями по її закінченні. З 1945 по 1989 р. стояла зачиненою, люди не допустили влаштувати в ній склад.

«Діло». – Львів, 1893, № 124.

Słownik artystów polskich. – Wrocław, 1879. – T. 3, s. 112.