Церква Вознесіння

Церква Вознесіння

Неліпино. Церква Вознесіння Господнього, 1856 р. Світлина 1998 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 280.

Неліпино Свалявський район

Церква Вознесіння Господнього. 1856. (УПЦ)

Перша згадка про стародавню дерев’яну церкву належить до 1691 р. У 1733 р. згадують дерев’яну церкву св. Михайла з одним дзвоном, священик Іван Фізер жив у зручному дерев’яному будинку.

У 1798 р. є запис про дерев’яну церкву, збудовану 1758 p., що стояла на “Городах”. Філіями, крім сусідньої Сасівки, були маленькі поселення Вовчий і Оса.

Теперішня типова мурована церква будувалася, як розповідають, 5 років за священика Атанаса Леґези. Над входом датою спорудження вказано 1851 p., але, очевидно, це початок робіт.

У 1893 р. цісар виділив 200 форинтів на будівництво церкви (можливо, на ремонт), фари та обладнання школи. Останній ремонт проведено 1982 р.

Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 280.