Церква св. Петра і Павла

Минай Ужгородський район

Церква св. Петра і Павла. 1908. (УГКЦ)

У 1754 р. в Минаї ще не було церкви. Пізніше збудували дерев’яну церкву, яка стояла до спорудження при головній дорозі стрункої мурованої базиліки. Основний камінь освятив 12 липня 1908 р. о. Іван Якович. Багато зусиль доклав також о. Олексій Дулишкович. Будівництво обійшлося в 20 тисяч корон (600 корон подарував Іоан Кабацій), зібраних і по сусідніх селах. Розписи в храмі виконав Бейла Мігалі в 1913 р., коли куратором був Іван Петер. У 1944 р. в селі було 108 римо-католиків, 203 греко-католики та 98 реформатів.

За радянської влади, в 1949 р. церкву закрили, а в 1963 р. її було знято з реєстрації діючих храмів і перетворено на склад. Вежу розібрали, дзвони вивезли, вікна замурували, а до бічних фасадів прибудували додаткові приміщення. З 1990 р. велися роботи з відновлення церкви, очолювані о. О. Леґезою – капеланом Ужгородського катедрального собору. Майстри відбудували зруйновану вежу, добудували закристію, виготовили 4 нові престоли та лавиці. У 1992 р. художник Федір Лащак з сином Дмитром реставрували малювання в інтер’єрі. Іконостас не встановлювали. 12 липня 1995 р. відбулося посвячення оновленого храму.

Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 48.