2009 р. Депутати Львівщини зреагують на руйнування пам’ятного знаку воїнам УПА у Польщі

Дата: 28.04.2009

Голова Об’єднання товариства депортованих українців “Закерзоння” Володимир Середа під час сесії Львівської обласної ради 28 квітня закликав депутатів ЛОР звернутися до польської влади щодо питання встановлення злочинців, які зруйнували пам’ятний знак загиблим воїнам УПА на горі Хрещатій (Підкарпатське воєводство).

“Коли точно зруйновано пам’ятний знак загиблим українцям у Польщі, мені невідомо, але є свідки того, що ще на римо-католицький Великдень він був на місці. Ми вимагаємо у польської влади встановити злочинців та звертаємося до депутатів Львівщини з проханням сприяти його відновленню”, – додав Володимир Середа.

Голова ЛОР Мирослав Сеник, заслухавши цю інформацію, повідомив, що група у складі кількох депутатів ЛОР поїде до Польщі на місце, де стояв пам’ятний знак, та задокументує побачене: “Після того треба буде звернутися з цим питанням до Генерального консульства Республіки Польщі у Львові, а вже потім розглянути його на сесії ЛОР”.

Як повідомляв ZAXID.NET, невідомі особи вчинили акт вандалізму щодо дуже скромного за формою увічнення місця загибелі поранених і хворих вояків УПА та медичного персоналу в упівському підземному шпиталі у лісовому гірському масиві Хрещата у Бескидах, що у Польщі, на межі між Східною Лемківщиною та Західною Бойківщиною.