Церква Різдва богородиці

Розмір зображення: 800:600 піксел

Першу церкву в селі збудував у 1669 р. своїм коштом і ериґував парафію Владислав Сапіга. 1 У акті візитації 1726 р. про неї сказано: “Дерев’яна, напівстара, частково крита соломою. Бань дві з хрестами залізними”. 2 Ця будівля проіснувала до 1808 р. 3 У 1794-1796 рр. коштом дідича Иосифа Мержеєвського збудовано нову муровану класицистичну церкву, імовірно, за проектом архітектора Якова Кубіцького. 4 Відновлювалась у 1843 р. 5 З 1875 р. – православна. У 1888 р. проведено її ґрунтовний ремонт. 6 У 1903 р. пошкоджена пожежею і пізніше відновлена. 7 31919р. – костел. Реставрована у 1935 та 1952 рр. 8

Розташована в центрі села. Класицистична споруда, повернена вівтарем на південь. Мурована з цегли, тинькована, частково рустована. Складається з прямокутної нави та рівноширокого гранчастого вівтаря з півдня, до якого з півдня прилягає пригінок зі сходовою кліткою, а по боках – захристії з емпорами на поверсі. В масив чільного північного фасаду вбудований пригінок, зі сходу – сходи на хори, з заходу – допоміжне приміщення. На другому ярусі розташовані хори і емпори. Дахи над навою і присінком двосхилі, з цибулястими маківками, криті дахівкою. Чільний північний фасад тридільний. Середня його частина виконана у формі тріумфальної арки. В інтер’єрі стіни нави поділені на два рівні антаблементом, опертим на колони. У верхній частині прорізані прямокутні віконні отвори з лучковим завершенням. У дверях з пригінку до захристії зберігся кований замок з датою “1796”. На склепінні півциркульного в інтер’єрі вівтаря збереглась поліхромія початку XX ст. З внутрішнього церковного вистрою в костелі є вівтарі XVIII – початку XX ст.

Поряд з церквою розташована мурована пізньорококова дзвіниця з другої половини XVIII ст. Вона квадратова в плані з заокругленими бічними стінами, з трьома стрункими аркадами. Тиньковані стіни її завершені профільованим ґзимсом. Вкрита дзвіниця чотирисхилим наметовим дахом, критим дахівкою.

1. Историко-статистическое описание церкви и прихода в селе Мутвица. // ХВЕВ, 1891. № 20. – С. 338-340.

2. Archiwum Państwowy w Lublinie, Zespół Konsystorz Grecko-Katolicki w Chełmie, Sygn. 780, a. 286.

3. Maliszewski M., Welik G. Unici Podlascy. Przewodnik Historyczny. – Siedlce, 1992.

4. KZSzP. Z. 18. Powiat Włodawski. – Warszawa, 1975. – S. 22.

5. Там само.

6. Историко-статистическое описание церкви и прихода в селе Мутвица. // ХВЕВ, 1891. № 20. – С. 338-340.

7. Saładiak A. Pamiątki i zabytki kultury ukraińskiej w Polsce. – Warszawa, 1993.

8. KZSzP. Z. 18. Powiat Włodawski. – Warszawa, 1975. – S. 22.