Церква Вознесіння

Церква Вознесіння

Монастирець

Церква Вознесіння Господнього. 1933.

Церква Преображення Господнього. 1992. (УПЦ)

За часів Чехословаччини місцевість, де стояла церква Вознесіння, назвали Вишнім Монастирцем. Місцеві люди називають цю частину Монастирця Перехуд.

Спочатку спорудили дуже просту дерев’яну церкву, яку старий Степан Юскович називає “барачок”. Наступна дерев’яна церква, споруджена з “плашанки” (тесаних брусів), була більшою. У 1933 р. місцеві майстри Йосип Довгій, Йосип Павук, Олекса Юскович та Юра Якубиптин збудували з букового дерева дерев’яну чотиризрубну церкву, подібну до гуцульських п’ятизрубних церков. Дахи були бляшані, опасання та інших традиційних елементів не було. Перший православний священик Лука Бонь почав служити в церкві в 1935 р. Близько 1960 р. стараннями куратора Степана Олексійовича Юсковича зроблено ремонт. У 1975 р. Іван Андрішко виконав у церкві розписи.

У 1978 р. Степан Піпаш збудував біля церкви дерев’яну дзвіницю, а Юрій Степанович Якубишин вкрив її бляшаною покрівлею.

Від 1990 до 1992 р. довкола дерев’яної церкви закінчили спорудження мурованої, а дерев’яну розібрали. Ікони для іконостаса намалював Іван Андрішко з Приборжавського.

Новозбудована церква згоріла через порушення правил експлуатації електромережі 21 травня 1998 р. Нову церкву на старому місці почали будувати за проектом хустського архітектора А. Ф. Путрашика.

Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 794.