1998 р. Жовківщина

с. Мокротин. (УГКЦ)

Церква св. Кузьми і Дем’яна.

Вперше церква згадується у 1515 р. По занепаді давнішої будівлі, у 1784 р. закуплено у Львові Преображенську церкву, збудовану у 1712 р. за “мурованим” мостом на початку пізнішої вул. Замарстинівської, на Болоню, і перенесено до села на високу гору. Це була тризрубна триверха церква з трьома банями на восьмериках. У 1873 р. поруч із нею зведено нову дерев’яну тризрубну одноверху будівлю. Але 30 квітня 1874 р. обидві церкви згоріли. 3 липня 1888 р. пожежа знищила і тимчасову капличку. У 1890 р. за пароха о. Теофіля Мусія закінчено будівництво мурованої споруди. З 1946 по 1989 р. стояла зачиненою.

Розташована на високій горі в східній частині села. Церква хрещата в плані, з укороченими боковими раменами. Вівтар – гранчастий. При вівтарі з півночі розташована невелика прямокутна ризниця, а при бабинці – відкритий ґанок на двох мурованих колонах. Світловий восьмибічний барабан середхрестя вкриває велика шоломова баня з ліхтарем і маківкою. На п’ятисхилому даху вівтаря і двосхилому бабинця встановлені сліпі восьмибічні вежечки з шоломовими банями і маківками. Бокові рамена вкриті двосхилими дахами. Стіни церкви тиньковані, завершені профільованим ґзимсом. Кути об’ємів підкреслені рустованими лопатками. Рустовані також площини стін бокових рамен.

На захід від церкви, на краю гори розташована мурована стінна дзвіниця на три арки, збудована у 1895 p., як вказує дата на її східній стіні.