1998 р. Церкви України: Перемиська єпархія

с. Мокротин.

Жовківський.

Церква св. Кузьми і Дем’яна. 1890.

Вперше церква згадується у 1515 р. По занепаді давнішої будівлі, у 1784 р. закуплено у Львові Преображенську церкву, збудовану у 1712 р. за мостом на початку пізнішої вул. Городецької, на Болоню, і перенесено до села на високу гору. Це була тризрубна триверха церква з трьома банями на восьмериках. У 1873 р. поруч з нею зведено нову дерев’яну тризрубну одноверху будівлю. Але 30 квітня 1874 р. обидві церкви згоріли. З липня 1888 р. пожежа знищила і тимчасову капличку. У 1890р. закінчено будівництво мурованої, хрещатої в плані з укороченими боковими раменами споруди. Світловий восьмибічний барабан середхрестя вкриває велика баня з ліхтарем і маківкою. На п’ятисхилому даху вівтаря і двосхилому бабинця – сліпі вежечки з шоломовими банями і маківками. З 1946 по 1989 р. стояла зачиненою.

Голубець М. Підземний Львів. // «Діло», 1927. – Ч. 117.

«Діло». – Львів, 1888, № 154.