2008 р. Шляхта, яка проміняла Варшаву на Млинів

Тетяна Костенко

Дата: 13.04.2008

2008 рік оголошено роком замків і палаців, яких чимало збереглося в нашому регіоні. Часто колишні садиби були осередками європейської культури і мають цікаву історію. У кожного є мала батьківщина – те місце, де пройшли дитячі роки, перше усвідомлення себе, перші пам’ятні враження. Для мене такою батьківщиною є Млинів, мальовниче містечко на Рівненщині, яке цього року святкує 500-річчя.

Розташоване воно біля тихоплинної Ікви і озера, густо порослим лататтям. У Млинові, цьому дивовижному краї, наприкінці ХVІІІ ст. польські магнати Ян Миколай і Людвіка Ходкевичі заклали резиденцію і великий парк. Мине півтора століття, і той парк стане місцем моїх прогулянок, а розповіді про графську родину вразять дитячу фантазію. То був недосяжний загадковий світ, сповнений таємниць.

Як дослідила пізніше, Ходкевичі належали до вершків польської аристократії. їх знаменитий рід започаткував київський воєвода Іван Ходкевич, що походив із боярської руської родини, і жив у ХV ст. Окремі представники роду Ходкевичів увійшли в історію польської науки і культури. У Млинові Ходкевичі залишили по собі вишукані пам’ятки архітектури епохи класицизму.

Садиба Ходкевичів: ансамбль споруд і парк

Для своєї садиби в Млинові Ходкевичі вибрали гарне місце на високому березі річки Ікви, звідки відкривалася мальовнича панорама на річку, містечко і його околиці. За проектом архітектора П. Люд. Шлегеля 1785 року розпочалося будівництво ансамблю споруд: палаців, павільйонів, яке завершене у 20-х роках ХІХ ст. оздобленими інтер’єрами, розписами, ліпниною, коштовними меблями, мистецькими творами. Його вважали одним із найгарніших на Волині.

Малий палац (офіцина), хоча розмірами значно поступався великому палацові, вражає вишуканістю пропорцій і чистотою архітектурних форм. Є одним із кращих зразків раннього класицизму в Україні. Найоригінальніший із павільйонів “Філософський будиночок” збудовано на березі каналу. В ньому Олександр Ходкевич проводив хімічні дослідження. Ротонда павільйону “Templum” використовувалася як музикальна зала, в якій грав оркестр. Через спеціальні отвори звук йшов до верхньої зали, де сиділи слухачі.

Біля в’їзних воріт окремо збудовані літня їдальня з кухнею, господарський будинок зі стайнею і каретною, будинок садівника, великі оранжереї з цитрусовими деревавами і навіть приміщення для зберігання ананасів.

В італійському парку на площі 30 га росли найрізноматніші дерева і кущі. Серед дерев і квітів мальовничо розміщені кам’яні скульптури Адоніса, Аполлона, Флори… Парк прикрашали квітники, боскети, альтани, фонтани, містки, ставки і водоспади.

Доля садиби Ходкевичів у ХХ ст.

На початку ХХ ст. у млинівській резиденції Ходкевичів були велика бібліотека, збірка мистецьких творів та історичних документів. Картинна галерея налічувала кількасот полотен: багато родинних портретів, портретів королів, велику кількість літографій, мініатюр, пастелей, рисунків з видами Млинова. Зберігалися два полотна роботи Карла Брюллова: портрети князя Володимира Голіцина і першої дружини Олександра Ходкевича Терези Кароліни Валевської.

Архів Ходкевичів у Млинові налічував понад 1000 тек, що розміщувалися у 15 шафах. В ньому була цінна збірка рукописів на пергаментах, привілеї з королівськими підписами, статут 1566 року, написаний руською мовою, воєнні рапорти Тадеуша Костюшка, родинні листи… Найдавніший документ датований 1463 роком. У резиденції зберігалися раритетні речі: тригранчатий капелюх Наполеона, шабля короля Яна ІІІ Собеського, сутана Костюшка, який 1792 року гостював у Ходкевичів.

В часи першої світової війни резиденція Ходкевичів зазнала значних руйнувань. В 1915 році протягом дев’яти місяців лінія російсько-австрійського фронту проходила по річці Ікві. В садибі Ходкевичів стояли австрійці, а в містечку російські війська, які обстрілювали палац. 18 травня 1919 року сталася трагедія – революційна банда в підвалах палацу замордувала графиню Юлію Ходкевич і її доньку Софію. Резиденцію було знищено, пограбовано.

У 1921-1939 роках Ходкевичі замешкали в офіцині (малому палаці). Щоб вберегти від несподіванок залишки уцілілих збірок відправили до Львова і Кракова. Великий млинівський архів, а це 5000 томів, передано до державного архіву Польщі, і він є одним із найцінніших для вивчення польської історії.

Багато мистецьких речей Ходкевичі у міжвоєнний період вивезли до своєї вілли у Львів. То були французькі і польські порцелянові сервізи, китайські вази ХVІІІ ст., французькі годинники і канделябри з мармуру і золоченої бронзи, вироби із срібла. З величезної цінної млинівської збірки порцеляни в роки війни нічого не збереглося. Частина годинників, канделябрів, картин після 1945 року залишилася у львівських музеях.

Після війни великий палац – резиденцію Ходкевичів – розібрали і на тому місці побудували зооветеринарний технікум. У 1977 році в приміщені офіцини відкрили краєзнавчий музей. У занедбаному стані збереглася будівля їдальні. Костел – фундацію Ходкевичів – розібрали в 60-ті роки минулого століття, і над криптою Ходкевичів побудували кінотеатр. А “Філософський будинок” порожніми вікнами дивиться у воду каналу…

Джерело: “Високий Замок”