Церква св. Анни

Церква св. Анни

Розмір зображення: 800:563 піксел

21 лютого 1902 р. в єпархіальне управління був поданий проект дерев’яної церкви в неовізантійському стилі для першої майбутньої церкви в цьому селі. 1 Висока кошторисна вартість його, на думку фахівців єпархіального управління, була викликана надлишком зовнішніх і внутрішніх прикрас, а також застосуванням неовізантійського стилю зі складною системою куполів замість неоросійського чи базилікового костельного. Тому цей проект відхилили, а у селі у 1906 р. збудували школу і при ній влаштували церкву. 2 У 1907 р. парафія розпочала розмови з єпархіальним управлінням про будову нової окремої церкви. 3 Проект і кошторис її виконав А. Пуринґ у 1910 р. 4

У 1912 р. старанням священика Антонія Могильницького розпочалася перебудова церкви-школи, а, фактично, будова нової церкви, яка велася від фундаменту, який теж робився новий. 5 У 1913 р. майже завершено будівництво нової дерев’яної будівлі з п’ятьма банями. Іконостас столярної роботи, покритий емалевим лаком, виконав майстер Козакевич з Білої, а ікони для нього намалював по-чаївський маляр Іван Вольський. 6 28 липня 1913 р. церкву урочисто освятив холмський єпископ Євлогій. 7 Після першої світової війни церкву зачинено і зруйновано з наказу влади 14 липня 1938 р. 8 Під час другої світової війни в селі відновила діяльність православна парафія, 9 яка діяла до 1947 р. до виселення українців під час акції “Вісла”. Але вже у 1948 р. в селі відновлена православна парафія. [10]

By LorainePraca własna, CC BY-SA 4.0, Пам'ятник зруйнованій церкві св. Анни

1981 р. старанням пароха Заболоття Петра Мартинюка11 освячено наріжний камінь під будову нової церкви. 12 У 1983 р. майстром будівничим Дмитром Гвесюком завершено спорудження мурованої церкви з елементами візантійської архітектури. 13 Це була перша церква, споруджена на колишніх теренах Холмщини і Підляшшя після другої світової війни.

Перша дерев’яна церква, згідно зі збереженим рисунком, була будівлею в неоросійському стилі. Складалася з широкої квадратової нави посередині, до якої зі сходу прилягав вужчий гранчастий вівтар з двома захристіями по боках, а з заходу – прямокутний дещо вужчий бабинець, до якого з заходу примикав вужчий присінок з двома прямокутними приміщеннями по боках (в північному розташовувались сходи на хори, а в південному – невеликий склад). Наву і бабинець вкривали двосхилі дахи, вівтар – п’ятисхилий. Гребінь даху нави вінчала восьмибічна вежечка, вкрита наметом з маківкою. Над присінком здіймався ярус чотирибічної вежі-дзвіниці, завершений пірамідальним наметом з маківкою. Стіни церкви були шальовані горизонтально дошками.

Нова мурована церква зведена в модерному стилі з візантійськими ремінісценціями. Це тридільна споруда, що складається з ширшої квадратової нави та вужчих вівтаря і бабинця, розташованих по осі схід-захід. Наву вінчає циліндричний барабан, на якому здіймається великий циліндричний ліхтар, завершений шоломовою банею. Над схилим дахом вівтаря здіймається високий вузький циліндричний ліхтар. Над бабинцем здіймається ліхтар майже рівновеликий ліхтарю нави. Північна стіна бабинця підвищена надбудовою триаркової стінної дзвіниці. Стіни церкви нетиньковані, зведені з червоної цегли, завершені профільованим ґзимсом.

I. Archiwum Państwowy w Lublinie, Zespół Chełmsko-Warszawski Duchowny Konsystorz Prawosławny, Sygn. 761. 2. ХЦЖ, 1913. 4. 18. – С. 526.

3. Archiwum Państwowy w Lublinie, Zespół Chełmski Konsystorz Prawosławny, sygn. 2138.

4. Там само.

5. ЦДІА, фонд 693, опис 1, справа 828. 6. ХЦЖ, 1913. 4. 18. – С. 526.

7. ХЦЖ, 1913. 4. 16. – С. 448.

8. Жуків Б. Нищення церков на Холмщині в 1938 р. – Краків, 1940.

9. Холмський православний народній календар на 1942 р. – Холм, 1941. – С. 61.

10. Ігнатюк І. Холмщина і Підляшшя. // Церковний календар. 1989. – Сянок. – С. 128-131.

11. Bołtryk M. Pamiętaję tamten czas. // Przegląd prawosławny. – Białystok, 1998. N7. – S. 18.

12. Ks. Sosna Grzegorz. Wstępna bibliografia chrześcijaństwa wschodniego. Druki polskojęzyczne okresu współczesnego. Suplement II. – Ryboły, 1995. – S. 49.

13. Ієромонах Паїсій. Нова церква в Білій Підляській. // Церковний календар 1990. – Сянок. – С. 228.