Церква св.Михаїла (муров.)

Розмір зображення: 800:566 піксел

Медведівці. Церква св. арх. Михайла, 1928 р. Світлина 1998 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 190.

Медведівці Мукачівський район

Церква св. арх. Михайла. 1928. (УГКЦ)

Ще до перенесення дерев’яної церкви в Медведівцях у 1922 р. на ділянці, подарованій Юрієм Ковачем та Василем Цоцком, розпочали спорудження мурованої церкви. Споруду шириною 11,5 м, довжиною 25 м, висотою 12 м та висотою турні 27 м збудували в 1928 p., але повністю завершено її аж у 1932 р. Виконав проект церкви та очолив майстрів з Паланку та Підгорода відомий будівничий Михайло Білак. Групи селян розійшлися по навколишніх селах для збору коштів. Одну з таких груп очолив Михайло Русин. Жертовністю відзначився Юрій Талабішка. Василь Булеца та Юрій Федака були кураторами, першим священиком став о. Юлій Берест, а після нього – о. Дуфинець, о. Фединець, о. Микуланинець. До пізніших ремонтів причетні були куратори Василь Свида та Іван Ковач.

Двоярусний іконостас встановили відразу після спорудження церкви, а в 1976 р. його перебудували. Тоді ж розмалювали внутрішні стіни та виконали образи зовні, на головному фасаді.

Останнє дообладнання іконостасу зробили в 1993 р. Біля церкви стоїть привабливої форми дерев’яна каркасна одноярусна дзвіниця під бляшаним шатром, збудована в 1935 р. зі старих дубових брусів.

Великий дзвін виготовлений в Малих Ґеївцях у 1927 p., а малий є, очевидно, ровесником перенесеної дерев’яної церкви і має напис: ЗВОНАР БЄЧА РБ AΨЛS (1736) ЯНЬ