Костел діви Марії - королеви Польщі

Machnówek – par. N.M.P. Królowej Polski

Kościół filialny: Budynin

Odpust: 3 V, 15 VIII

Liczba mieszkańców: 738

Historia parafii:

Ekspozytura w Machnówku powstała w 1904 r. przez wydzielenie jej terenów z parafii w Bełzie. Murowany kościół, pw. Św. Jana Chrzciciela, oraz plebanię wzniesiono w latach: 1903 – 1904. W 1909 r. uzyskano zgodę ze strony władz cywilnych na erekcję parafii. Formalna erekcja parafii nastąpiła w 1912 r. wtedy też powiększono terytorium parafii włączając do niej południowo wschodnią część parafii Żniatyn i Wasylów Wielki. W latach: 1987-90 zbudowano plebanię. W r. 1997 z parafii Machnówek wydzieloną parafię w Wasylowie Wielkim.

B. Inne obiekty sakralne istniejące na terenie parafii:

1. Dawna cerkiew greckokatolicka w Budyninie.

2. Figura przydrożna w Budyninie z 1. poł. w. XIX. Kamienna. Na czworobocznym postumencie rzeźba św. Floriana.

3. Korczmin, była cerkiew greckokatolicka pw. Objawienia Pańskiego, drewniana, zniszczona, nieczynna.

C. Cmentarze:

1. Cmentarz rzymskokatolicki, dawniej także greckokatolicki w Machnówku, czynny, założony w XIX w., ok. r. 1950 przejęty przez parafię rzymskokatolicką, w kształcie czworoboku o pow. 0,75 ha, ogrodzony metalową siatką przy metalowych słupach

2. Cmentarz rzymskokatolicki, dawniej greckokatolicki w Korczminie, czynny, założony na pocz. w. XIX, w kształcie czworoboku o pow. 1 ha, bez podziału na kwatery, ogrodzony metalową siatką i drutem kolczastym przy metalowych słupach

3. Cmentarz greckokatolicki w Oseredowie, nieczynny, założony być może w XVII w., w kształcie czworoboku o pow. 0,7 ha, bez podziału na kwatery

Odpusty:

Urocz. MB Królowej Polski (3V),