Пам’ятник визвовленню міста, 1943 р.

Вiчною славою покрили себе моряки Азовської вiйськової флотилiї. У роки Великої Вiтчизняної вiйни 1941-1945 рокiв моряки Азовської вiйськової флотилiї брали активну участь у звiльненнi вiд нiмецько-фашистських загарбникiв багатьох мiст, у т. ч. Марiуполя.

На початку вересня 1943 року почалися рiшучi бої за звiльнення Марiуполя. Частини 130-ї i 221-ї стрiлецьких дивiзiй 44-ї армiї Пiвденного фронту разом iз з’єднаннями 4-го гвардiйського Кубанського кавалерiйського корпусу прорвали оборону на р. Грузський Еланчик та пiдiйшли до мiста, що палав у вогнi.

Щоб вiдрiзати супротивниковi шлях до вiдступу, у нiч на 8 вересня 1943 року на захiд вiд с. Ялти в 30 км вiд Марiуполя група кораблiв флотилiї, якою командував контр-адмiрал С.Г. Горшков, висадила десант морської пiхоти.

Бої за порт зав’язав десантний загiн морських пiхотинцiв пiд командуванням капiтан-лейтенанта В.Е. Немченка. До ранку 10 вересня 1943 року вони повнiстю очистили всю лiвобережну частину мiста й територiю заводу “Азовсталь”. У цей же день радянськi вiйська звiльнили Марiуполь вiд нiмецько-фашистських окупантiв. У звiльненнi мiста брали участь воїни 15 нацiональностей. У 1967 роцi у мiстi Ждановi (нинi Марiуполь) на вулицi Маркелова було встановлено монумент на честь подвигiв азовських морякiв. Скульптор I.С. Бараннiков, архiтектор А.Е. Черцов. 1967.

Пам’ятник являє собою 18-метровий металевий триступiнчастий обелiск. На мармуровiй дошцi напис: “На честь подвигу азовських морякiв у роки громадянської й Вiтчизняної воєн”, угорi зображення вiйськового корабля. [Калугін П.М. Пам’ятники морської слави в Україні. – Праці Науково-дослідного інституту пам’яткоохоронних досліджень, 2006 р., т. 1, с. 159 – 176].