Церква св. Петра і Павла

Малий Березний. Церква св. Петра і Павла, 1789 р. Світлина 1997 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 99.

Малий Березний Великоберезнянський район

Церква св. Петра і Павла. 1789. (УПЦ)

Малий Березний уперше згадують у документах за 1427 р. Розповідають, що першу дерев’яну церкву збудували брати Березаничі на одній із галявин при вирубуванні лісу на схилі Ділок.

Перша писемна згадка про дерев’яну церкву св. Миколи з двома дзвонами, що мала три місцеві образи і старих апостолів на полотні, належить до 1751 р. Ця церква згоріла, на тому місці тепер крамниця. Пізніша церква – мурована базиліка з вежею над входом, стоїть у центрі села, осторонь головної дороги. Розпис Й. Бокшая, що прикрашав наву, нині забілено. Над входом до церкви написано дату спорудження – 1750 p., що, очевидно, не відповідає дійсності, але може вказувати на дату початку робіт. Найвірогідніше, церкву споруджували з 1778 до 1789 p., хоч шематизм 1915 р. датує її 1807 р.

З приходом радянської влади парох Ілля Янковський був засуджений на 25 років каторги і помер у Сибіру за невідомих обставин.

Новий іконостас зробив І. Павлишинець у1973 р., а Й. Волосянський виготовив кивот, балдахин та жертовник. Малювання в церкві (очевидно малярську роботу) виконав Дунчак.

На початку 1990-х церкву відремонтовано. Нову металеву каркасну дзвіницю на бетонній основі зробили у 1989 р. Василь Веселовський та Андрій Дибач. Великий дзвін відлито в Ужгороді у 1926 p., а два менші дзвони – стародавні.

Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 99.