Церква Собору богородиці (нова)

Розмір зображення: 766:800 піксел

с. Малехів. Церква Собору пр. богородиці, 1997р. (фото В.Ольхом’яка, 1998) Джерело: Слободян В. Жовківщина: історико-архітектурні нариси церков. – Жовква: 1998 р., с. 110.

с. Малехів. (УАПЦ)

Церква Собору пр. богородиці.

Громада української автокефальної православної церкви збудувала у 1992-1996 pp. нову муровану споруду на невеликому узвишші, на околиці села зі сторони Львова, за проектом “Архпроекту” (директор – архітектор Іван Коваленко). її урочисте освячення відбулося 11 січня 1998 р.

Це мурована споруда, дещо подібна до галицьких церков першої половини XX ст. Традиційний хрещатий план з прямокутними раменами та гранчастим вівтарем доповнений з заходу нартексом, на чільному фасаді завершеним двома чотирибічними двоярусними вежами. Середхрестя на високому восьмибічному світловому барабані вінчає витягнена догори шоломо-ва баня з ажуровим ліхтарем і маківкою. Набагато менші бані завершують вежі західного фасаду. Бокові рамена і бабинець вкриті двосхилими, а вівтар – п’ятисхилим дахом. Тиньковані стіни завершені профільованим карнизом, що оббігає всю споруду і на чільному західному фасаді описує велике півколо над нішею, в якій влаштовано головний вхід в церкву. В його тимпані написані року будови храму.

Джерело: Слободян В. Жовківщина: історико-архітектурні нариси церков. – Жовква: 1998 р., с. 110.