Церква св. Петра і Павла

Розмір зображення: 593:800 піксел

Мала Мартинка. Церква св. Петра і Павла, 1907 р. Світлина 1998 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 278.

Мала Мартинка Свалявський район

Церква св. Петра і Павла. 1907. (УПЦ)

Село утворене 1888 р. внаслідок приєднання Малої Тибави до Малої Мартинки, але за століття до того у обох поселеннях були свої священики.

У 1692 р. йдеться про виділену поміщиком церковну ділянку. Відомо, що найдавніша церква стояла в урочищі Долинки. Дерев’яну церкву з одним дзвоном згадують у 1733 та 1798 роках.

На початку XX ст. ще діяла дерев’яна церква пр. богородиці, прикрашена верхом конічної форми та кількома вежками, що стояла на бережку “Голиця”. Філії були в Великій Тибаві і Малій Тибаві.

Теперішню муровану церкву, спорудження якої коштувало 27 000 корон і тривало, як кажуть, 7 років, благословив о. Михайло Яцкович 12 липня 1908 р. Куратором був тоді Михайло Матій. Дзвони перенесли з церковної вежі в окрему дерев яну дзвіницю в кінці 1920-х років.

У 1947 р. дяк Симко Кеменяш переробив дзвіницю. Він також розширив на 4 м хори в кінці 1970-х років. Останній ремонт церкви було проведено в 1973 р.

У дерев’яній каркасній дзвіниці – три дзвони. Великий дзвін відлив Рудольф Пернер у Чеських Будєйовіцах у 1923 р. Найдавніший середній дзвін виготовив Ласло Шандор у Малих Ґеївцях у 1852 р. за священика Андрія Фенцика. Малий дзвін – виріб ужгородської фабрики “Акорд” з 1937 р. Кам’яний хрест біля церкви витесав з місцевого каменю в 1931 р. Федір Годя – відомий в околиці майстер.

У селі народився закарпатський письменник-просвітитель священик Євген Фенцик (1844-1903).

Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 279.